Aerobics

aerobics

Aerobics är en form av konditionsträning som involverar rörelser till musik. Träningsformen är rolig och mycket givande. Med aerob träning förbättrar du kroppens syreupptagningsförmåga och stärker den viktigaste muskeln i kroppen – hjärtat.

Vad är aerobics?

Det är en träningsform som involverar rörelser till musik. Ofta utförs det på gym, i grupp och tillsammans med en instruktör. Du kan också träna aerobics hemma om du föredrar detta.

Träningen är aerob vilket innebär att kroppen tränas på att ta upp det syre den behöver för att orka jobba genom hela träningspasset. Du tränar uthållighet och syreupptagningsförmåga.

Träna aerobics

Så tränar du aerobics

De flesta som tränar aerobics anmäler sig till ett pass på gymmet. Passet utförs till musik och tillsammans med en instruktör. Step up är en känd form av aerobics som involverar rörelser upp och ner på en stepbräda.

Passet börjar alltid med en uppvärmning på ca 10 minuter. Uppvärmningen är lågintensiv och syftar till att höja kroppstemperaturen och förbereda kroppen på lite tuffare belastning. Sedan följer en upptrappning på ca 5 minuter där man långsamt strävar efter att höja pulsen.

Efter upptrappningen kommer ett ca 20 minuter långt konditionspass. Här är det viktigt att pulsen hålls relativt hög. Olika stegkombinationer, i takt till musik, varvas. Både armar och ben involveras. Konditionsdelen indelas i så kallade ”block”. Mycket förenklat kan man beskriva det som att varje block består av 32 ”beats” inom valt musikstycke. Ett konditionspass består i sin tur av 4-6 ”block”.

Efter att ha svettats i 20 minuter är det dags för nedvarvning, det vill säga en långsam sänkning av pulsen. Detta åstadkommer du genom att fortsätta röra dig till musiken som nu är mindre intensiv.

Ett aerobicspass brukar sedan avslutas med ett kort styrketräningspass och stretching om totalt ca 10-15 minuter.

Väljer du att träna aerobics hemma kan du enkelt hitta pass på olika videotjänster på nätet. Får du blodad tand kan du också sätta ihop ditt eget pass, enligt schemat ovan. På streamingtjänster för musik kan du hitta lämpliga stycken att träna till. Använd dig av sökord så som aerobics eller aerobic step.  

Fördelar

De största fördelarna med aerobics är att träningsformen förbättrar kroppens förmåga att transportera syre och kroppens förmåga att återhämta sig. Tack vare aerobics tränas dina musklers förmåga att utnyttja tillfört syre under en längre tid. Aerob träning ger bra kondition och gynnar hälsan på ett alldeles ypperligt sätt. En annan fördel är att det är kul att röra sig till musik. När du rör dig till musik måste du fokusera på rörelserna. Detta leder till att du släpper sinnet fritt och glömmer dina problem. Testa själv, du kommer att vara mycket gladare efter ett aerobicspass.

Träningsmotivation

Stepbräda målsättning
Våra tips för träningsmotivation

Har du svårt att motivera dig för att träna? Då är du inte ensam. Det är alltid tufft att börja med goda vanor. Tyvärr gäller även motsatsen att det är väldigt lätt att skapa sig dåliga vanor. Detta blir skadligt i längden om man bara har dåliga vanor som att äta skräpmat, godis och lägga sig i soffan och kolla netflix när man inte har något annat för sig.

Det krävs helt enkelt en del extra energi, viljestyrka och disciplin för att skapa sig goda vanor. Man måste bestämma sig för att börja med saken och sen fortsätta en tid framöver. Sedan kommer det bli lättare och lättare för varje gång tills det har blivit just, en vana. Detta kan även sammanfattas som ”motivation” och i detta inlägg ska vi fokusera specifikt på Träningsmotivation.

Våra tips för träningsmotivation

Alla människor förstår nog i dagens moderna samhälle hur viktigt det är att träna. Våra kroppar är inte gjorda för en stillasittande livsstil. Här kommer några konkreta tips för hur du kan motivera dig till att ta tag i träningen.

#1 Ta del av fakta och forskning om hälsofördelar med träning

Om man inte förstår varför det är så bra att träna kan det vara svårt att motivera sig. Många kanske tror det handlar främst om det fysiska, men även hjärnan mår oerhört mycket bättre av endast promenader. Du kanske har sett SVT programmet ”Din Hjärna” med Anders Hansen, överläkare i psykiatri? Där går han igenom hur man minns bättre, blir smartare, mer koncentrerad och stresstålig av endast en snabb 45 minuts promenad tre gånger i veckan, källa. Även träning på en stepbräda ger god effekt i detta avseende.

Vidare är det såklart även väldigt hälsosamt med annan träning som styrketräning eller cardio, så som löpning, cykling, simning med mera. Här är en mera ingående artikel med länkar till vetenskapliga studier.

#2 Sätt upp mål

Sätt upp mål med träningen

Något som är bevisat motiverande är att sätta upp mål. Det gäller inte bara träning utan i stort sett allt här i livet. Det är mycket roligare att träna om man har ett specifikt mål i sikte. Det man bör tänka på när man sätter ett mål är att det är utmanande, mätbart, har en fast deadline samt att det är nedskrivet.

#3 Ha roligt!

Sist men inte minst bör du hitta en träningsform som du tycker är kul. Det säger sig självt lite, men det är många som tränar något de tycker är ganska tråkigt, bara för att de vill träna. Då är risken stor att de slutar efter några veckor. Tycker du det är riktigt tråkigt med löpträning kanske du ska testa en boll eller racketsport istället?

Lycka till och kör hårt!

Fördelar med att träna hemma

Träna hemma

Att träna på gym eller utomhus kan definitivt vara roligt och varierande, men det finns många stora fördelar med att träna hemma också!

Med hjälp av en stepbräda kan du enkelt få bra och effektiv träning i hemmets lugna vrå. Vi kommer i detta inlägg kort lista några fördelar med att träna hemma!

Du sparar massor av tid!

Spara tid med en stepbräda och hemmaträning!

Tid är pengar brukar man säga, men det kan även vara mer än så. Ofta tar det extra lång tid om man vill träna på gym eller någon annan träningsanläggning. Har man riktigt lång färdväg till sin träningsanläggning kan man förlora många timmar varje vecka. Tid som man kunnat lägga på roligare och mer givande saker. Dels som sagt på att ”tjäna pengar” men även på att umgås med nära och kära, sånt som verkligen betyder något! Har du då till exempel en step up bräda i ett skåp kan du plocka fram den och ha träningen igång på en minut, bra va!?

Du slipper klä upp dig eller tänka på hur du ser ut!

Hur man ser ut är väldigt viktig för en del och mindre viktigt för andra. Men hur som helst så bryr sig alla till viss del. Du åker nog inte till gymmet i trasiga, äckliga eller jättefula kläder? Har du inte hunnit duscha på ett tag kanske du också drar dig för att åka till en träningsanläggning (även om du ändå kommer bli svettig snabbt).

Då är det skönt att kunna träna i lugn och ro utan att behöva oroa sig över vad folk tycker. Du slipper undra över alla blickar du får, vare sig de är positiva eller negativa!

Du kan spara pengar!

Spara pengar!

Beroende på vad du vill träna kan du definitivt spara pengar genom att träna i hemmet. Många gymkort och andra träningsavgifter kostar många hundralappar per månad. Köper du istället genomtänkt och prisvärd träningsutrustning för hemmet, som till exempel en stepbräda, är det endast en engångskostnad. Gymkort och liknande löper ju på månad efter månad och i längden blir det mycket pengar.

Med hjälp av en enkel kalkyl kan man se hur snabbt man tjänar in på att köpa egen träningsutrustning till hemmet. Ofta tjänar man in det på mindre än ett år, sällan krävs det mer än två är. Så är du seriös med din träning och vill hålla igång länge är det säkert att du kommer tjäna pengar!

Så se nu till att skaffa dig lite träningsutrustning och börja skapa ditt eget lilla hemmagym! Klicka här för att kontakta oss.