Aerobics

aerobics

Aerobics är en form av konditionsträning som involverar rörelser till musik. Träningsformen är rolig och mycket givande. Med aerob träning förbättrar du kroppens syreupptagningsförmåga och stärker den viktigaste muskeln i kroppen – hjärtat.

Vad är aerobics?

Det är en träningsform som involverar rörelser till musik. Ofta utförs det på gym, i grupp och tillsammans med en instruktör. Du kan också träna aerobics hemma om du föredrar detta.

Träningen är aerob vilket innebär att kroppen tränas på att ta upp det syre den behöver för att orka jobba genom hela träningspasset. Du tränar uthållighet och syreupptagningsförmåga.

Träna aerobics

Så tränar du aerobics

De flesta som tränar aerobics anmäler sig till ett pass på gymmet. Passet utförs till musik och tillsammans med en instruktör. Step up är en känd form av aerobics som involverar rörelser upp och ner på en stepbräda.

Passet börjar alltid med en uppvärmning på ca 10 minuter. Uppvärmningen är lågintensiv och syftar till att höja kroppstemperaturen och förbereda kroppen på lite tuffare belastning. Sedan följer en upptrappning på ca 5 minuter där man långsamt strävar efter att höja pulsen.

Efter upptrappningen kommer ett ca 20 minuter långt konditionspass. Här är det viktigt att pulsen hålls relativt hög. Olika stegkombinationer, i takt till musik, varvas. Både armar och ben involveras. Konditionsdelen indelas i så kallade ”block”. Mycket förenklat kan man beskriva det som att varje block består av 32 ”beats” inom valt musikstycke. Ett konditionspass består i sin tur av 4-6 ”block”.

Efter att ha svettats i 20 minuter är det dags för nedvarvning, det vill säga en långsam sänkning av pulsen. Detta åstadkommer du genom att fortsätta röra dig till musiken som nu är mindre intensiv.

Ett aerobicspass brukar sedan avslutas med ett kort styrketräningspass och stretching om totalt ca 10-15 minuter.

Väljer du att träna aerobics hemma kan du enkelt hitta pass på olika videotjänster på nätet. Får du blodad tand kan du också sätta ihop ditt eget pass, enligt schemat ovan. På streamingtjänster för musik kan du hitta lämpliga stycken att träna till. Använd dig av sökord så som aerobics eller aerobic step.  

Fördelar

De största fördelarna med aerobics är att träningsformen förbättrar kroppens förmåga att transportera syre och kroppens förmåga att återhämta sig. Tack vare aerobics tränas dina musklers förmåga att utnyttja tillfört syre under en längre tid. Aerob träning ger bra kondition och gynnar hälsan på ett alldeles ypperligt sätt. En annan fördel är att det är kul att röra sig till musik. När du rör dig till musik måste du fokusera på rörelserna. Detta leder till att du släpper sinnet fritt och glömmer dina problem. Testa själv, du kommer att vara mycket gladare efter ett aerobicspass.