Träningsmotivation

Stepbräda målsättning
Våra tips för träningsmotivation

Har du svårt att motivera dig för att träna? Då är du inte ensam. Det är alltid tufft att börja med goda vanor. Tyvärr gäller även motsatsen att det är väldigt lätt att skapa sig dåliga vanor. Detta blir skadligt i längden om man bara har dåliga vanor som att äta skräpmat, godis och lägga sig i soffan och kolla netflix när man inte har något annat för sig.

Det krävs helt enkelt en del extra energi, viljestyrka och disciplin för att skapa sig goda vanor. Man måste bestämma sig för att börja med saken och sen fortsätta en tid framöver. Sedan kommer det bli lättare och lättare för varje gång tills det har blivit just, en vana. Detta kan även sammanfattas som ”motivation” och i detta inlägg ska vi fokusera specifikt på Träningsmotivation.

Våra tips för träningsmotivation

Alla människor förstår nog i dagens moderna samhälle hur viktigt det är att träna. Våra kroppar är inte gjorda för en stillasittande livsstil. Här kommer några konkreta tips för hur du kan motivera dig till att ta tag i träningen.

#1 Ta del av fakta och forskning om hälsofördelar med träning

Om man inte förstår varför det är så bra att träna kan det vara svårt att motivera sig. Många kanske tror det handlar främst om det fysiska, men även hjärnan mår oerhört mycket bättre av endast promenader. Du kanske har sett SVT programmet ”Din Hjärna” med Anders Hansen, överläkare i psykiatri? Där går han igenom hur man minns bättre, blir smartare, mer koncentrerad och stresstålig av endast en snabb 45 minuts promenad tre gånger i veckan, källa. Även träning på en stepbräda ger god effekt i detta avseende.

Vidare är det såklart även väldigt hälsosamt med annan träning som styrketräning eller cardio, så som löpning, cykling, simning med mera. Här är en mera ingående artikel med länkar till vetenskapliga studier.

#2 Sätt upp mål

Sätt upp mål med träningen

Något som är bevisat motiverande är att sätta upp mål. Det gäller inte bara träning utan i stort sett allt här i livet. Det är mycket roligare att träna om man har ett specifikt mål i sikte. Det man bör tänka på när man sätter ett mål är att det är utmanande, mätbart, har en fast deadline samt att det är nedskrivet.

#3 Ha roligt!

Sist men inte minst bör du hitta en träningsform som du tycker är kul. Det säger sig självt lite, men det är många som tränar något de tycker är ganska tråkigt, bara för att de vill träna. Då är risken stor att de slutar efter några veckor. Tycker du det är riktigt tråkigt med löpträning kanske du ska testa en boll eller racketsport istället?

Lycka till och kör hårt!